Ah Şu Gözenekler! Ah Şu Pütürler! Ah Şu Siyah Noktalar! Bunlar Nedir? Daha Pürüzsüz Bir Cilt İçin Neler Yapabiliriz?

Ah Şu Gözenekler! Ah Şu Pütürler! Ah Şu Siyah Noktalar! Bunlar Nedir? Daha Pürüzsüz Bir Cilt İçin Neler Yapabiliriz?

 Yazımıza başlarken öncelikle açık açık söylememiz ve kabullenmemiz gereken bir gerçek var; cildinizin sebum adı verilen doğal yağlarını barındırması için gözeneklere ihtiyacı vardır. Bu kaçınılmaz gerçeklik nedeniyle, onlardan asla tamamen kurtulamazsınız. Ancak, gözeneklerinizi daha büyük görünmelerine neden olabilecek her türlü birikimden arındırabilirsiniz Gözenekleriniz enfekte olduğunda veya tıkandığında genişlerler. Özellikle daha fazla yağ bezinin bulunduğu burun çevresinde, genişlerler. Cildimizin nefes alması için gözeneklere ihtiyacımız olduğundan onları ortadan kaldırmak mümkün olmasa da, genişlemiş gözenekleri daha az fark edilir hale getirmek mümkündür. Tıkalı gözeneklere yol açabilen şey bu birikimdir. 

Sebase Filamentleri de Nedir? Onlar Siyah Nokta Değil Miydi?

 Sebase filamentleri, gözeneklerinizin duvarlarını kaplayan doğal olarak oluşan tüp benzeri yapılardır. Amaçları yağ akışını yönlendirmektir. Sebase filamentleri cildin folikülünün bir parçasıdır.Gözenekler yağla dolduğunda, burnunuz ve yanaklarınız boyunca fark ettiğiniz küçük sarı ve gri noktalar olan sebase filamentlerine dönüşürler. Cildiniz kendini korumak ve nemlendirmek için yağ (sebum)  üretir. Sebase filamentleri, yağın üretildiği yağ bezlerinizden,  cildinizin yüzeyine yönlendirilmesine yardımcı olur. Cildinizin bir parçası oldukları için onlardan kurtulamazsınız. Ancak, görünümlerini en aza indirebilirsiniz. Sebase filamentlerini çıkarsanız veya sıksanız bile, 30 gün içinde tekrar dolarlar. Ancak, tüm umutlar kaybolmuş değildir. İstikrarlı bir cilt bakım rutini ile görünümlerini en aza indirebilirsiniz.

Sebase Filamentleri, Siyah Noktalar, Beyaz Noktalar

  Filamentler genellikle siyah noktalara çok benzer görünür, ancak farklıdırlar. Siyah nokta, tıkalı gözenekler sonucu oluşan bir sivilce türüdür, sebase filamenti ise aslında gözeneklerinizin anatomisinin bir parçasıdır ve yağla dolduğunda daha görünür hale gelir.

 Siyah noktalar, havaya maruz kalmanın oksidasyonu nedeniyle siyah görünen sıkışmış cilt döküntüleri, sebum ve yağlarla dolu tıkalı gözeneklerdir, Dermatologlar siyah noktalara 'açık komedonlar' adını verirler çünkü açıktırlar ve havaya maruz kalırlar, gördüğümüz siyah noktaya neden olurlar. Cildimizde aynı rek görünen ancak cilt yüzeyinde pürüzlere neden olan beyaz noktalar veya 'kapalı komedonlar' esasen siyah nokta ile aynı şeydir, tek fark, sıkışmış döküntülerin havaya maruz kalmaması nedeniyle beyazımsı renkte kalmasıdır.

Peki Minimum Belirginlikte Gözenekler ve Daha Pürüzsüz Bir Cilt İçin Neler Yapabiliriz?

Düzenli Cilt Temizliğine Özen Göstermeliyiz

Sabah ve Akşam gözeneklerin derinliklerindeki sebumu çözen ve yüzeydeki cilt hücrelerini eksfoliye eden bir beta hidroksi asit olan salisilik asit içeren bir ürünle gözeneklerimizi onları tıkayıp genişletebilecek çevresel faktörler, makyaj kalıntılıları ve fazla sebumdan arındırabiliriz.

Yağ bazlı bir temizleyici ile gözeneklerimizdeki fazla sebumu(yağı) çözerek, gözeneklerimizi nazikçe arındırabiliriz. Günde bir kereden fazla olmamak kaydı ile önce yağ bazlı sonra su bazlı temizleyici kullanarak gözeneklerimizi tamamen arındırabiliriz. Düzenli temizlik, temiz görünümlü gözeneklerin en önemli adımıdır.

Hamile ya da Emziren bir Anne Değilsek Retinol Kullanabiliriz

 Bir A Vitamini türevi olan Retinol, cilt hücresi yenilenmesini düzenleyerek, sebum üretimini azaltarak ve yağ bezlerini küçülterek mevcut siyah nokta ve pütürlerin giderilmesine yardımcı olur, yenilerinin oluşumunu azaltır. Yenilenen ciltte gözenekler daha az belirgin hale gelirler. Retinol aynı zamanda lekelerin açılmasına, ince kırışıklıkların azalmasına ve cildin daha eşit bir tona ve dolgun bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Retinol'ü cilt bakımınıza eklemeyi düşünüyorsanız, Retinol kullanmanın düzen gerektiren bir yaşam şekli olduğunu unutmamalısınız.


Güneş Koruyucu Kullanmayı İhmal Etmemeliyiz

 Güneş korumasının cilt sağlığı için önemli olduğunu bilseniz de, siyah nokta ve akne oluşumuna olan katkısını öğrenince şaşırabilirsiniz. Güneş koruması gözeneklerin sağlıklı kalması için önemlidir çünkü, güneş hasarı zamanla gözeneklerin genişlemesine yol açar. Cildimizi güneşten korumamak güneş lekelerinin oluşmasına, mevcut akne izi ve yara izlerinin koyulaşmasına da neden olur. Güneş koruyucumuzu seçerken gözenekleri tıkayacak içeriklere sahip olmayan, doğaya ve bize zararlı kimyasallar içermeyen, mineral filtleri bir ürün seçmeliyiz.

Kimyasal Peeling Aktiflerinden Faydalanabiliriz

Glikolik ve laktik asit gibi AHA'lar, ölü deri hücrelerini temizleyerek cildi eksfoliye eder, Salisilik asit gibi beta-hidroksi asitler (BHA'lar) lipofiliktir ve gözeneklerin derinliklerindeki yağ ile karışabilirler ve yağ tıkaçlarını parçalamalarına olanak tanırlar. Cilt hücreleri öldükçe, genellikle bir araya toplanabilir ve cildin üstüne yapışabilirler, alfa-hidroksi asitler onları bir arada tutan yapıştırıcıyı çözerek nazikçe soyulmalarına yardımcı olurlar. Sonuç mu? Cildiniz için isteyebileceğiniz şeylerin hemen hemen hepsi, yani artan parlaklık, daha pürüzsüz bir doku, daha küçük gözenekler ve daha az koyu leke. Özellikle laktik asit hassas cilde sahip olanlar dahil herkes için iyi bir seçimdir.

Niacinamide Kullanabiliriz

Aşırı sebum üretimi tıkanmış gözeneklere ve genişlemiş gözeneklere yol açabilir. Niacinamide yağ üretimini düzenlemeye yardımcı olur, bu da gözeneklerin aşırı yağ ve kalıntı nedeniyle genişleme olasılığını azaltır.

Bitkilerin Gücünden Faydalanabiliriz

Mis kokulu ve şifalı coğrafyamızın bize sunduğu bitkiler, içerdikleri eşsiz bileşikler ve antioksidanlar sayesinde cildimizi çevresel etkenlerden korur, dengeler, iltihabı azaltır. İltihaplı cilt problemlerinin önlenmesinde lavanta, adaçayı, mercanköşk, mersin, zeytin yaprağı, meyankökü, biberiye gibi aromatik bitkilerden faydalanabiliriz.