Panthenol (Provitamin B5) Nedir? Cildimiz ve Saçlarımız için Neden Vazgeçilmez Bakım İçeriği Olmalıdır?

Panthenol (Provitamin B5) Nedir? Cildimiz ve Saçlarımız için Neden Vazgeçilmez Bakım İçeriği Olmalıdır?

 Sizleri cilt ve saç bakımının nedense başka içerikler kadar ünlü olamayan isimsiz kahramanlarından biri olan panthenol ile tanıştıralım. Provitamin B5 olarak da bilinen bu vitamin, mükemmel nemlendirme özellikleri sayesinde cilt, saç, bebek bakım ürünlerinde bulunur. Diğer nemlendiricilerden farklı olarak hem cilde ve saça suyun hapsedilmesini sağlayarak nem kaybını önler, hem de yumuşatıcı ve yatışıtırıcı (emolyent) etki sağlar.

Panthenol Nedir? Panthenol, vücudun B5 vitamine dönüştürebileceği bir öncü madde olan bir provitamindir. Topikal olarak uygulandığında hızla pantotenik asit olarak da bilinen B5 vitaminine dönüşür. B5 vitamini suya etkili bir şekilde bağlanıp onu tutar, cildi nemlendirir ve yumuşaklığını ve elastikiyetini korumasına yardımcı olur.  

 Çoğu kişi tarafından iyi tolere edilir, cilt bariyer fonksiyonunu geliştirirken tahrişi azaltmak için mükemmel bir seçimdir. Günlük olarak, arzu edilen sıklıkta kullanılabilir. Mükemmel bir nemlendirici olmasının yanı sıra, yara iyileşmesi ve cilt bariyerinin güçlendirilmesi için gerekli olan hücrelerin üretimini harekete geçirir. Kısa bir hatırlatma yapmamız gerekirse; cilt bariyeri cildin en dış katmanıdır ve toksinlerin ve tahriş edici maddelerin dışarıda tutulmasında ve nemin içeride tutulmasında önemli bir rol oynar. Güçlü, sağlıklı ve sağlam bir bariyer nemi hapseder ve kaçmasını engeller. Cilt bariyeri fonksiyonunu artıran aynı hücreler yara iyileşmesi için de önemlidir.

 Panthenol aynı formül içindeki hyaluronik asit gibi diğer nemlendirici içeriklerin etkisini artırır, Retinol ve cilt bakımı asitlerinin tahriş edici etkisinin önlenmesine yardımcı olur bu sayede tahriş riski olan aktif içeriklerken maksimum fayda sağlanmasını sağlar. UV kaynaklı cilt hasarı üzerinde anti-inflamatuar etkiye sahip olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur bu sebeple güneş koruma ürünlerinde bulunması cilde ekstra koruma sağlamaktadır

Mediflora'nın Panthenol içeren cilt bakımı ürünlerini incelediniz mi?

 Panthenol cildimiz için harikadır peki ya saçlarımız için? Doğal bir nemlendirici ve yumuşatıcı olan, pantenolün saçlarımız için de bir çok faydası vadır:

Nemi korur: Panthenol saçlara nemi çeker ve hapseder.

Saç tellerini yumuşatır: Yumuşatıcı görevi görür, kaba cilt ve saçtaki çatlakları yumuşatır, kaba dokulu, çok gözenekl saçlar için özellikle faydalıdır çünkü saç gövdesindeki kusurları giderebilir.

Antiinflamatuar görevi görür: Panthenol vücudumuzda zarar görmüş saçların onarıcı sürecine yardımcı olan antiinflamatuar özelliklere sahip B5 vitaminine dönüşür. 

Dengeler: Panthenol saçın nem içeriğini dengelemeye yardımcı olarak saçın saçın esnekliğini artırmaya da yardımcı olur.

Güçlendirir: Panthenol saç korteksinin derinine nüfus edebilen bir içeriktir.

 Panthenol tüm saç tipleri için harikadır, ancak piyasadaki pathenolün çığırtkanlığını yapan kitlesel ürünlerin çoğunun aslında içeriği minimal oranlarda kullandığını unutmayın. Gerçekten olumlu faydalar görmek için pantenolün ürün içerik listelerinde daha üst sıralarda yer almasına ve ürünlerin temiz içerikli olmalarına dikkat etmeniz gerekir. Dimetikon, siklometikon, koklopentasiloksan, amodimetikon, PEG_12 dimetikon gibi bileşenlerin panthenolün üzerinde konumlandığını görürseniz, ürünü bir kenara koyun ve bir alternatif bulun..

 Panthenol'ün formülde en az %1 oranında bulunması en iyi faydayı sağlar. Silikonlar ve saç yüzeyini kaplayan kimyasal içerikler saçlara anında yumuşaklık hissi verir ancak uzun vadede saç sağlığını olumsuz yönde etkileyebilirler.