Cilt bakımı içerikleri söz konusu olduğunda, retinol kesinlikle son zamanlarda en popüler olanlardan biri. Yaşlanma karşıtı bir kahraman olarak ünlenen bu A vitamini türevi, güçlü bir yaşlanma karşıtı, hücre yenilenmesini hızlandırıcı, akneyi kontrol altında tutan ve elastikiyeti artıran bir madde olarak ünlendi.
Ancak, her popüler içerik gibi; popülerliğiyle birlikte insanların retinolün aslında ne işe yaradığını ve kendileri için uygun olup olmadığını merak etmelerine neden olabilecek bir dizi yanlış bilgi de ortaya çıktı..
Örneğin, popüler bir efsaneye göre retinolün göz çevresinde kullanılamayacağı söylenir, ancak gerçekte her şey Retinol ürününün formülüne ve kişinin cildinin hassasiyet seviyesine bağlıdır. Bazı kişiler de yeterince hızlı sonuç görmediklerinde cesaretleri kırılır ve bu da onların retinolün işe yaramadığını düşünmelerine sebep olur, ancak çoğu cilt bakım bileşeninde olduğu gibi, cildin retinole alışması ve tepki vermesi zaman alır. Retinol efsaneleri ve yanlış anlamaları hakkında tüm gün konuşabiliriz, ancak bunun yerine, bugün Retinol konusunun tüm bilimine gireceğiz.
Retinol Nedir?
Retinol, bir tür retinoiddir bir A vitamini türevidir. Birçok kişi retinolün bir eksfoliant olduğu izlenimine sahip olsa da aslında bir antioksidandır.
Gerçek bileşenin (retinol) ciltte işe yaraması için iki aşamadan geçmesi gerekir "Retinaldehite ve ardından aktif form retinoik aside dönüşür. Ancak, bir retinol esteri kullanıyorsanız, aktif hale gelmesi için üç aşamadan geçmesi gerekecektir çünkü önce cildiniz tarafından retinole dönüştürülmesi gerekir. Retinoidler aktif form olan retinoik aside dönüştürüldükten sonra, nasıl davranacaklarını etkilemek için cildinizin içindeki ve altındaki hücrelere dahil olurlar. Saf retinoik asit reçeteyle satılır, ancak retinol esterleri, retinol ve retinaldehiti reçetesiz alabilirsiniz. Retinoik aside ne kadar yakınsanız, o kadar fazla etki alırsınız, ancak saf retinoik asit aynı zamanda daha kurutucu ve tahriş edicidir, cildin alışma süreci daha zorludur.
Retinol Ne Yapar?
Retinolün birçok faydası ve işlevi vardır ve bunların çoğu düzensiz cilt dokusu, ince çizgiler ve kırışıklıklar ve tıkalı gözenekler gibi yaygın cilt bakımı sorunlarını hedefler.
Yaşlanma belirtilerini azaltır: Retinol cilt hücresi yenilenmesini artırdığı için ince çizgi ve kırışıkların görünümünü hafifletir.
Cildinizin dokusunu iyileştirir: Kolajen üretimini artırır; cildiniz daha fazla yapıya ve güce sahip olur. Ayrıca cildinizin yüzeyindeki hücreler daha hızlı yenilenir, cildinizin pürüzsüzleşmesine ve donuk, kuru görünümünün azalmasına yardımcı olur.
Cilt tonunu eşitler: Retinol yalnızca cildinizin dokusunu değil, tonunu da pürüzsüzleştirebilir. Retinol, düzenli kullanıldığında hiperpigmentasyonu (kahverengi lekeler) azaltır. Rçeteli bir formdan daha nazik ürünler, kurutmayan bir şekilde daha pürüzsüz bir cilt görünümü sağlamak için çalışır.
Akneyi temizler: Retinol aşırı aktif yağ bezlerinin işlevini azaltır ve gözenekleri açar. Böylece gözenekleri daha küçük gösterir ve sivilceleri önleyebilir. Ayrıca, diğer akne karşıtı ilaçlardaki aktif bileşenlerin gücünü artırabilir, bu nedenle başka sivilce aktifleri ile birlikte kullanırsanız, daha güçlü sonuçlar görebilirsiniz.
Kolajen üretimini artırır: Bu, ince çizgilerin, kırışıklıkların ve cilt gevşekliğinin görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda, kolajen parçalayan enzimi yavaşlatarak hali hazırda sahip olduğumuz kolajen ve elastinin kaybını önler.
Güneş hasarının etkilerini tersine çevirir: Retinoldeki antioksidanlar, güneşten zarar görmüş cildi onarmaya yardımcı olabilir.
Nasıl Çalışır
Peki, bu mucizevi bileşen tam olarak nasıl çalışır? . Bir retinol veya reçeteli bir retinoid kullanmaya ilk başladığınızda, retinizasyon adı verilen, bir cilt dönemi geçirirsiniz. Retinolü uyguladığınızda, esasen cilt hücrelerinizi çok daha hızlı bir oranda yenilenmeleri için yeniden eğitiyorsunuz. Kullanımın ilk birkaç haftasında cilt için bir 'öğrenme eğrisi' veya uyum süreci vardır, bu yüzden birçok kişi tahriş edici ve iltihaplı yan etkiler deneyimleyebilir. Ancak paniklemeyin; bunların hepsi sürecin bir parçasıdır ve cildinizin temizlenmeye başladığı bir noktaya ulaşmak için Retinol rutininize bağlı kalmanız gerekir. Nazik formüllü ürünler kullanmak yan etkileri hafifletebilir, cildinizin hassasiyetine göre hiç yan etki yaşamayabilirsiniz.
Retinolden Sonuç Almak Ne Kadar Sürer?
Retinol kullanan ve hızlı sonuçlar görmeyen birçok kişi "retinol işe yarıyor mu?" diye merak ediyor. Cevap evet, ancak tek gecede etki edecek bir tedavi arıyorsanız, bunu retinolde bulamazsınız. İlginç bir şekilde bazı kişiler retinolü retinoik aside diğerlerinden daha hızlı dönüştürür yine de cildin tutarlı kullanıma uyum sağlaması genellikle üç ila dört hafta sürer. Sonuçların belirgin hale gelmeye başlanması ise altı ayı bulabilir. Bu, ilk birkaç kullanımda hiçbir fayda görmeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Kısa vadedeki faydaları cildinizin ölü deri hücrelerinden arındırılması ve gözeneklerinizin açılmasıdır. Kırışıklıkları azaltmak için retinol kullanıyorsanız, süreç uzun olabilir. Zamanla, retinol kolajeni artırmaya ve kırışıklıkların oluşmaya başladığı derin cilt katmanını kalınlaştırmaya yardımcı olur, altı aydan uzun süre kullanıldığında yeni kolajen ve elastin üretiminden ve ince çizgilerin, kırışıklıkların ve koyu lekelerin belirgin şekilde azalmasından faydalanmaya başlarsınız.
Mediflora'nın Retinol Serumunu Denediniz mi?
Nasıl Kullanılır?
Sadece akşamları kullanılmalıdır. Cildiniz retinolü tolere edebiliyorsa, her gece uygulayabilirsiniz. Yeni başlayanlar için, haftada bir veya iki kez, ardışık olmayan gecelerde uygulayarak yavaşça başlamanızı öneririz. Yavaş yavaş dönüşümlü gecelere ve son olarak her gece uygulamaya geçebilirsiniz. Mutlaka gündüzleri güneş koruyucu kullanılmalıdır çünkü Retinol etkisindeki cilt güneşe karşı daha hassas hale gelir.
Cilt hassasiyetini en aza indirmek için Retinol sandviçi yapabilirsiniz. Retinol sandviçi, tahrişi en aza indirmek için bir tamponlama yöntemi olarak iki nemlendirici arasına bir retinol tabakası uyguladığınızda oluşur, bir sandviç gibi. Retinol sandviçi oluşturmak için, cildinize nemlendirici bir serum ya da krem katmanı uygularsınız, ardından retinolü, ardından üstüne ikinci bir nemlendirici serum tabakası uygularsınız, bu da ürünün emilimini yavaşlatmaya ve tahrişi azaltmaya yardımcı olur.