Yüksek Gözenekli Saç ve Düşük Gözenekli Saç
Saçlarımızın Gözenekliliğini Bilmek Neden Önemlidir?

Yüksek Gözenekli Saç ve Düşük Gözenekli Saç Saçlarımızın Gözenekliliğini Bilmek Neden Önemlidir?

 Saç bakımı söz konusu olduğunda, temizleme ve nemlendirme, kesim ve şekillendirmeye kadar dikkate alınması gereken çok şey vardır. Ancak başkalarının saç tipleri için işe yarayan şeyler, bir temel faktöre bağlı olarak sizin için işe yaramayabilir: saç gözenekliliği. Saç gözenekliliği saçınızın nemi ne kadar iyi veya kötü emdiğini ve tuttuğunu ifade eder. Bu önemlidir çünkü saçınızın gözenekliliği sağlığının bir göstergesidir. 

 Gözeneklilik üç kategoriye ayrılabilir: düşük, normal ve yüksek. Düşük gözenekli saçların kütikülleri birbirine çok yakın bağlanmıştır, normal gözenekli saçların kütikülleri biraz daha az bağlanmıştır ve yüksek gözenekli saçların kütikülleri daha geniş bir şekilde yayılmıştır.

 Düşük gözenekli saçların son derece düz bir kütikül tabakası vardır ve saç tellerinin su ve ürünleri emme oranı düşüktür, yüksek gözenekli saçların ise daha açık bir kütikül tabakası vardır; bu durum, saç bakım ürünlerinin ve suyun saç tellerine kolayca nüfuz etmesini sağlar. Ancak, kütiküllerin açıklığı nedeniyle yüksek gözenekli saçların bu nemi tutması daha zordur.

 Saçınızın gözenekliliğini evde test etmenin iki basit yolu vardır.

Suda Yüzdürme Testi: Bunun için sadece bir bardak suya (şeffaf bir bardak kullanın) ve bir tutam saça ihtiyacınız var. En doğru sonucu elde etmek için temiz saçla denemeniz önerilir. Dökülen tutamları serbest bırakmak için saçınızı tarayın ve ardından bu telleri alıp su bardağınıza bırakın. Eğer batarsa ​​yüksek gözenekliliğe sahipsinizdir. Saçınız bardağın veya kâsenin ortasında kalırsa orta gözenekliliğe sahipsinizdir. Saçınız yüzerse düşük gözenekliliğe sahipsinizdir.

Kütikül Testi: Saçınızın gözenekliliğini test etmenin bir başka yolu da bir tutam saç alıp kütikülün engebeliliğini, dokusunu hissetmek için ters yönde hafifçe fırçalamaktır. Kütikül ne kadar engebeliyse gözeneklilik o kadar yüksektir.

Düşük Gözenekli Saçların Bakımı Nasıl Olmalı

 Düşük gözenekli saçların kütikül tabakası sağlamdır, ancak onu düzgün bir şekilde nemlendirmezsiniz, kurumaya ve yıpranmaya meyilli hale gelir.

 Saçınızın özlediği nemi aldığından emin olmanın en kolay yollarından biri, saçları en az haftada ikli kere yıkamaktır. Susadığınızda, saç kremi veya yağ içmezsiniz- su içersiniz Düşük gözenekli saçların nemi en iyi tuttuğu, bakım ürünlerini tellerin içine en iyi emebildiği zaman, ılık su ile yıkandığı zamanlardır. Saçınızı düzenli yıkamanın yanı sıra, yıkama gününüze iyi bir başlangıç ​​yapmak için şampuanlamadan önce saç diplerine değdirmeden, hafifçe saç tellerinize nüfuz edebilen bir yağ kullanın. Örneğin; zeytin yağı, avokado yağı, hindistan cevizi yağı, hint yağı, argan yağı.

 Saç bakımınızın geri kalanı için, özellikle düşük gözenekli saçların ürün birikmesi eğilimi olduğundan, ürünün kolayca emilmesini sağlamak için silikon içermeyen, gliserin ve hyaluronik asit gibi nem tutucu içerikler içeren ürünler kullanmaya özen gösterin. Eğer saçınızda ürün birikimi olduğunu düşünüyorsanız arındırıcı şampuanlar kullanın.

 Düşük gözenekli saçlarda mümkün olduğunca fazla suyu saç tellerine hapsetmek istiyoruz. Saç bakım kremlerini uygulamadan önce fazla nemi sıkın, ancak saçlarınızı havluyla kurulamayın. Saçınızdaki suyu saçınıza hapsetmeye çalışın. Düşük gözenekli saçlarda duştan gelen buhar faydalıdır, bu yüzden bunu avantajınıza kullanın. 

 Derin bakım yapan ve protein içeren ürünler tercih edin protein bakımları saçın yapısını güçlendirmeye ve onarmaya yardımcı olabilir, kırılmayı en aza indirebilir ve gücü artırabilir. Bu, özellikle düşük gözenekli saçlar için faydalıdır, çünkü sınırlı nem alımı nedeniyle hasara daha yatkın olabilir ve telleri kırılgan hale getirebilir.

Normal Gözenekli Saçların Bakımı Nasıl Olmalı

 Normal gözenekli saçlar bakımı en kolay saç tipidir çünkü saç kütikülleri daha gevşek olma eğilimindedir ve bu nedenle nem saça kolayca nüfuz eder. Orta gözenekli saçlara sahip olacak kadar şanslıysanız, saçlarınıza zahmetsizce bakım yapabilirsiniz. 

 Normal gözenekli saçların da nem, protein ve yağ takviyesi yapan bakımlara ihtiyacı vardır. Normal gözenekli saçlarda bakım ürünlerinin kullanımında oran önemlidir. İhtiyacından fazla krem, serum vb. ürünlerin kullanılması saçın hacmini azaltabilir.

Yüksek Gözenekli Saçların Bakımı Nasıl Olmalı

 Saçlarınız aşırı kuruluk, kabarıklık ve kolay kırılma yaşıyorsa, bunlar yüksek gözenekli saçlara sahip olduğunuzun bir işareti olabilir. Yüksek gözenekli saçlarda saç tellerinin içine su alabilirsiniz, ancak suyu tutamazsınız. Kıvırcık saçlar düz saçlara oranla genelde daha yüksek gözeneklidir, ancak her zaman durum böyle değildir, bu nedenle kıvırcık ve dalgalı saçlarda saçın gözenek yapısının bilinmesi önemlidir. Saçınızın protein yapısı, kütikül tabakası, boyama, açma, perma, kalıcı düzleştime vb. nedeniyle zarar görmüş ise de saçlarınız yüksek gözenekli hâle gelir.

 Saçınıza nasıl davrandığınız saçınızın gözenekliliğini etkileyebilir. Diyelim ki saçınızı boyadınız, saç düzleştiriciniz var veya çok fazla güneşe çıkıyorsunuz, böyle durumlarda saçlar yüksek gözenekli olma eğilimindedir. Kütikül tabakasına zarar veren herhangi bir şeyi sık sık yapmak saçların gözenekliliğini artırabilir.

   Saçınız yüksek gözenekli ise saç bakımında silikon içermeyen, hindistan cevizi, kakao yağı, avokado yağı, shea yağı, zeytin yağı vb yüksek yumuşatıcı etkili yağlar içeren yoğun nemlendirici ürünler tercih etmenin yanı sıra, saçılarınızı yıkama sıklığını en aza indirmeniz (mümkün olan en aza, saçlarınızı saçlarınızda kir, sebum birikintisi oluşacak kadar uzun süre yıkamamanız tavsiye edilmez çünkü bu durum saçların bakımını daha da zorlaştırır), bakım kremlerinin üstüne mutlaka saç kütikülünün kapanmasına yardımcı olacak yağlar içeren bir serum ya da bir yağ kullanmanız tavsiye edilir. Yüksek gözenekli saçlar çok yüksek ısı ile kurutulmamalı ve yüksek ısı ile şekillendirilmemelidir. Saçlara mümkün oldukça nazik davranılmalıdır.

 İki yıkama arasında saçların nemini kaybetmesi durumunda, boş bir sprey şişesine su doldurarak saçları hafifçe nemlendirerek, bakım kremi, yağı veya serumu ile bakım takviyesi yapmanız saçların gücünü yeniden kazanmasına yardımcı olacaktır.

 Eğer saçlarınız kimyasal yıpranmadan dolayı yüksek gözenekli hale geldiyse, hasarlı bölgeleri kestirin. Öncelikle şunu belirtelim: zaten hasar görmüş saçlar sihirli bir şekilde kendi kendine onarılmayacak. Biliyoruz uzunluğunuzu korumak için çalışıyor olabilirsiniz ve bu uçlara veda etmeniz zor olabilir, ancak bu adımı atmak, iyi durumda, sağlıklı saçlara giden yola başlamanın en iyi yoludur. Saçınızı, o kırık, mat uçları keserek mümkün olan en iyi büyüme koşullarına hazırlarsınız.